Kérdések és válaszok

Küldjön üzenetet vagy kérjen visszahívást!

Tudja-e Ön, hogy mik a jó szabadtéri kemence építésének titkai?
Tudja-e Ön, hogy mik a jó szabadtéri kemence építésének titkai?

A legfontosabb, hogy előre tisztában legyen vele, hogy mire szeretné elsősorban használni a kemencéjét. Egy jól és hagyományos módszerekkel megépített tradicionális kültéri búbos kemence ugyan mindenre jó, de ha például az Ön igénye egy modern vonalvezetésű kemence, amiben főleg pizzát sütne, akkor más tanácsot kapna tőlünk, mint az az ügyfél, aki akár 5-8 órán át szeretné újratüzelés nélkül használni a hagyományos kemencéjét, például malacsütésre, kenyérsütésre, vagy nagyobb vendégsereg folyamatos ellátására. Fontos, hogy szilárd, lehetőleg vasalt beton alap épüljön a kemence alá, mert nem kis tömegű egy jó hasas és később nagyon sok bosszúság, repedés, süllyedés, törés keletkezhet a rossz alap miatt. Jó alapra elkészül a tűztér kör alakú, vagy ovális alapozása, ami szinte bármilyen építőanyagból készülhet, itt azonban meg is kell húznunk a határt a természetes, hagyományos és modern anyagok között. Ettől a ponttól felfelé már nincs helye cementnek, betonnak, samottnak, vasszerkezeteknek és egyéb modern csodáknak. A tűztér alatti részben, legalább 30-40 cm vastagságban helyet hagyunk a sűrű, apró fehér üvegtörmeléknek, amit jó kvarchomokkal vegyítünk. Erre kerül rá a tűztér lapja, ami ideális esetben ugyanaz az agyagkötéssel helyben egységessé égetett régi agyagtégla, mint amiből a belső fal is épül. Később persze ezt vékonyabbra és simára összecsiszoljuk, hogy "simán" csússzon a kenyérke alja a ki és berakáskor, illetve a malacka nehéz tepsijét is könnyebben mozgathassuk. Véleményünk szerint kültérre csak dupla falú kemencét szabad építeni. Ez nemcsak a hőtartás és a hőgörbe miatt fontos, hanem azért is, hogy a jól felfűtött hasast ne repeszthesse meg a hirtelen jött zápor. A mi kemencénk tetején, 5 óra fűtés után sem olvad meg a hó. A belső falat szép ívű boltívben hajtjuk a tűztér fölé, ami ne legyen magasabb, mint az ajtónyílás felső széle plusz 15-20 cm. Mikor elkészült, és haladunk a körte ívű szép külső fallal, fokozatosan kvarchomokkal töltjük ki a belső és külső fal közötti, felfelé egyre növekvő hézagot. Így egy jó búbos tűztere fölött, akár egy méternél is magasabb kvarc hőzáró, hőtároló és visszasugárzó réteg keletkezik. Ezért nem olvad meg a hó a tetején, ezért nem reped meg hideg esőben izzó tűztérrel és ezért mérhetünk a használat utáni nap reggelén még mindig 120-130 fokot a tűztér hőmérőjén.  Nem elhanyagolható szempont, hogy nem használunk cementhabarcsot az építés során. Csak speciális agyaggal kötjük az égetett agyag tégláinkat, majd mikor elkészült az öntartó boltíves tűztér, mint cserépedényt, egyben, de fokozatosan és nagy körültekintéssel kiégetjük azt. Így a Kemax kemence olyanná válik, mintha egy nagy, fűthető agyagedényt adtunk volna át a gazdának. A repedések ellen jutazsákot használunk nagyapó padlásáról, amit szintén agyaggal kikenve egybeégetünk a falazattal. Egységes falunk így nem reped, jól bírja a hőterhelést és hálásan sütögeti az oldalast, vagy kenyeret, évtizedeken át. A kültéri kemencék legkülső felületi rétegének kialakítása során azért mi is teret adunk a 21. századi anyagoknak, így tesszük védetté és tartóssá a búbos kemencét. Ha kérdése van, írjon, mi örömmel segítünk, válaszolunk.

Hol és miért érdemes a 21. században beltéri kemencét építeni?
Hol és miért érdemes a 21. században beltéri kemencét építeni?

Hagyományőrző indíttatásunk és kemence szeretetünk miatt válaszolhatnánk azt is (bután), hogy mindenütt. Ez azonban sajnos nem igaz. A beltéri kemence olyan térbe illik, ahol harmonizál a régebbi és közeli múlt építészeti kultúrájának stílusjegyeivel, magyarul vagy felújításra kerülő öreg kertes házba, vagy újonnan épülő, de ilyen stílusú épületbe, illetve külön erre a célra szolgáló, régi, vagy most épülő melléképületbe, továbbá hagyományőrző múzeumi, skanzen, tájházi, stb. környezetbe. Mielőtt ilyen döntést hozunk, érdemes elolvasni néhány vonatkozó írásos anyagot, pl. "Sabjan Tibor - A Búbos Kemence" című munkáját, amit mi magunk a szentendrei skanzen portáján vettünk, de más forrásból is beszerezhető. A beltéri (boglya) kemence az egyik legnagyobb belső épített környezeti és esztétikai örömforrás azok számára akik szeretik, viszont csak a helyet foglalja a nappaliban és az előtérben azok számára, akik megvették, de nem használják. Egy beltéri búbos építéséről ugyanúgy kell dönteni, mint egy kutya behozataláról a családba. Ha már megvan, együtt kell vele élni és gondoskodni kell róla. Hol és miért tehát? Minden olyan vidéki lakóházban, nyaralóban és hasonló építményben, ahol akár sütésre-főzésre, akár fűtésre használni is szeretnék. Miért? Mert nincs nagyobb öröm egy szeretetben élő család, vagy baráti kör számára, mint egy téli estén a meleg búbos sugárzó természetes melegében melegedni és élvezni a frissen sült parasztkenyér illatát. Pénzügyi szempontból pedig nem elhanyagolható, hogy egy jól megépített boglyakemence egy teljes kis ház fűtését ellátja mintegy a főzés melléktermékeként! Ha további kérdése van, írjon nekünk, válaszolunk.

Melyek a fontos kérdések, amelyeket kandalló tervezésekor és építésekor figyelembe kell venni?
Melyek a fontos kérdések, amelyeket kandalló tervezésekor és építésekor figyelembe kell venni?

Először is tisztáznunk kell a kandalló építés fő célját. 1. Látvány? (nagy üvegajtó, de nagy gyors infrasugárzó hőkibocsátás) 2. Fűtés?  (cserépkandalló, ami jobban tartja a hőt, vagy vízteres, ami az egész házat fűti) 3. A kettő kombinációja? 4. Egy helyiséget akarok fűteni vele, vagy többet? (Faláttörések, vízteres, vagy cserép?) 5. Elég ha addig van meleg a nappaliban, míg tüzelünk, vagy azt szeretném, hogy órákon át kitartson a meleg a tűz kialvása után is? (Cserép, vagy hagyományos?) 6. Alkalmas a meglévő fűtési rendszerem a vízteres kandalló gépészeti integrációjára? Esetleges átalakítás költségei? 7. A kandalló építőn kívül, megvannak a megfelelő szakembereim (gépész, villanyszerelő, stb.) akik az egész rendszer átalakítását megtervezik és kivitelezik? 8. Ha új beruházás, akkor átgondoltam-e minden összefüggést? Pl. használati meleg víz napkollektorral, míg kandalló besegít a gázkazánnak a fűtési körben? Keletkező fölös mennyiségű hő tárolása megoldott? Sokan nem tudják, hogy pl. ha a kandalló fűti a fűtőköröket, akkor az addig fűt, míg hőt ad a kandalló, tehát ha egész este szép nagy tüzet tartunk fent, mert buli van a nappaliban, akkor a feles hő akkor is lehet, hogy mindenkiről folyik a víz, ugyanis nem lehet egyszerűen csak elzárni a padlófűtést, hiszen akkor túlnyomás keletkezik a fűtőkörökben. 9. Eleget tudok-e már ahhoz a saját igényeimről és a lehetőségeimről, hogy a csak a saját területüket ismerő és csak a saját érdekeiket képviselő mekk mesterek ne tudjanak olyan beruházásba vinni, ami végül nem is működik megfelelően összehangoltan, cserébe viszont jó sok pénzembe került?  Örömmel segítünk megoldási javaslatainkkal, ha kérdése van írjon, hamarosan válaszolunk.

Hol tudhatok meg többet a kemencékről?

Szerénytelen lenne, ha azt válaszolnánk, hogy nálunk, ezért megadunk két olyan könyv formájában is megjelent forrásmunkát, amiből nagyon sok néprajzi, történelmi, műszaki, felhasznált anyagokra és azok mennyiségére vonatkozó információt kaphatnak. Mi is örömmel olvastuk mind a kettőt. 1. Sabjan Tibor: A Búbos Kemence (Népi Kultúra) 2. Vaclav Vlk - Nevenka Vlkova: Pizza és Kenyérsütő Kemencék (Cser Kiadó Budapest, 2005) A modernebb kemencék iránt érdeklődőknek inkább a Vlk házaspár munkáját ajánljuk, míg a hagyományos Kárpát-medencei építési szokásokat, stílusokat keresőknek Sabjan Tibor segít többet. A maga nemében mindkettő rendkívül hasznos forrásmunka. Örömteli böngészést kívánunk. Ha további kérdése van, kérem írjon nekünk, mi válaszolunk.

Tudja-e Ön, hogy melyek a leggyakoribb hibák, amit kemence építése során elkövetnek?

Sok rosszul megépített kemencét láttunk már, így sajnos nem lesz mód minden hiba felsorolására. A legnagyobb gond az, hogy aktuális divathullámok hátán, az Interneten fellelhető sok butaság vezeti az emberek egy részét. A bölcs ember a más kárán, vagy tapasztalatából tanul, ezért kemenceépítés során próbálja a régiek üzenetét meghallani. A leggyakoribb hibák: Rossz anyagválasztás (samott, beton, vasszerkezet, cementhabarcs, kemencébe nem való), túl nagy ajtó, ami nagy hővesztéshez vezet. Nem megfelelő hőtartó és visszasugárzó rétegek a tűztér környezetében (üvegtörmelék, kvarchomok hiánya), rossz kéményjárat elhelyezés (kihúzhatja a hőt), divatnak megfelelő, rosszul elhelyezett parazsaló nyílások (elvezetik a hőt és hűtik a kemencét), nem a hagyományos építési technológiai sorrend a kivitelezés során, túl korán és túl nagy tűz rakása a tűztérben, ami repedéshez, komoly károsodáshoz vezet (a fokozatos, egy héten át tartó kiégetés, beüzemelés helyett), ugyanúgy, mint az eltérő hőtágulási mutatókkal rendelkező anyagok egymás mellé építése. A felsorolást folytathatnánk, azonban inkább megválaszoljuk az Ön speciális kérdéseit és segítünk megtervezni kemencéjét. Kérjük, írjon nekünk.

Állandóan bekormolódik a kandallóm tűztér ablaka. Hogyan tisztítsam és hogy előzhetem meg?

Hát igen... állandó probléma. Legjobb a megelőzés, mint az orvostudományban. Ha Ön csak és kizárólag, legalább két éves, száraz, levegős, és fedett helyen tárolt keményfát (akác, cser, bükk, tölgy, gyertyán) használ a fűtésre, amit őszintén javaslunk, akkor ez a jelenség egyáltalán nem okoz gondot, vagy nagyon ritkán és csak hosszú használat után jelentkezik. Ne tegyünk kandallónkba és kályhánkba semmiféle szemetet, hulladékot, különösen kerüljük a műanyagokat, gumit és egyéb szintetikus polimer anyagokat, amelyek mérgező fekete füstöt és káros lerakódásokat termelnek és nemcsak az üvegen, hanem károsítják az egész rendszert. Ha viszont már kormos az üvegünk, ami kemény fával történő tüzeléskor is előfordulhat, akkor a legegyszerűbb tisztításai mód a következő. Egy többszörösen összehajtogatott papírtörlőt megnedvesítünk és a KIHŰLT hamuba mártjuk a tűztérben. Ezzel a nedves hamuval finoman bedörzsöljük a szennyezett üvegfelületet. A keletkező lúgos oldat nagyszerűen és gyorsan leoldja a kormot. Addig ismételjük, míg teljesen tiszta nem lesz, majd nedves papírral áttöröljük és végül száraz papírtörlővel fejezzük be a műveletet. Az eredmény meglepő lesz az Ön számára is. Felejtse el a kaparókat, drága és agyonreklámozott tisztítószereket, használja Ön is az évszázados tapasztalaton nyugvó természetes és gyors módszert.

Elérhetőség

KEMAX Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft.
 

1181 Budapest, Havanna utca 25. 5.em. 13.

Kemence építés és kerti konyha tervezés

Búbos kemencét, komplett kerti konyhát képzelt el otthonába? Közösen megvalósíthatjuk álmait! Ön adja az ötleteket, mi megtervezzük és kivitelezzük beltéri vagy kültéri kemencéjét, nyári konyháját

Bízza a kemence építését a KEMAX-ra! Nézze meg referenciáinkat, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon! 

Búbos kemence építés? Akkor KEMAX!Kemence építés, kerti konyha tervezés | KEMAX

Segítünk megtalálni álmai kemencéjét, amely:

  • Legyen beltéri vagy kültéri, garantáltan a helyiség legszebb eleme lehet.
  • Környezetkímélő, gazdaságos és hatékony.
  • Változatos ételek elkészítésére alkalmas, így sülhet benne sós vagy édes sütemény, pizza, kenyér, pogácsa, de a benne főtt babgulyás és a töltött káposzta is felejthetetlen élményt nyújt.
  • Beltéren akár 50 négyzetméternyi helyet is képes befűteni.
  • Fűtése közben nem kering por és kellemetlen szag a levegőben.

Miért minket válasszon kemence építésre, kerti konyha kivitelezésére?

  • Megbízható, gyors és pontos munkát végzünk.
  • Megőrizzük a Kárpát-medencei hagyományokat, magyar alapanyagból építjük kemencéinket.
  • Az Ön igényeihez igazodunk, célunk, hogy maximális elégedettség töltse el ügyfeleinket. 
  • Már több mint 20 éve építünk beltéri és kültéri búbos kemencét, állítunk fel komplett nyári konyhát ügyfeleink udvarába. 
  • Örök garanciát vállalunk munkáinkra, így bárhol, bármikor rendelkezésre állunk, ha segítségre van szüksége.

Szolgáltatásaink

  • Kültéri és beltéri búbos kemence, hagyományos vagy modern kemence építés
  • Régi, működő vagy romos kemence helyreállítása
  • Komplett kerti konyhák tervezése, kivitelezése
  • Grill sütögető, bográcsozó hely kiépítése

Ha kérdése van, kemence építésben vagy kerti konyha tervezésében gondolkodik, vegye fel velünk a kapcsolatot az ugyfelszolgalat@kemax.hu e-mail címen. Kérjen visszahívást vagy írjon üzenetet, ügyfélszolgálati munkatársaink készséggel válaszolnak minden kérdésére!

Kapcsolat és ajánlatkérés

Küldjön üzenetet vagy kérjen  visszahívást!

Keressen minket bátran telefonon vagy írjon üzenetet! Munkaidőben (9-17 óráig) mindig rendelkezésre állunk. és minden megkeresésre válaszolunk.

Ajánlatkérés