Kerti sütögető ötletek

Annak, hogy házunkhoz kert is tartozik, az egyik legfőbb előnye a kerti konyha építésének lehetősége. Legalábbis a felnőttek számára. Hiszen ki ne örülne annak kellemes nyári estéken, hogy kiülhet a barátaival a ciripelő tücskökhöz, és behűtött italokkal öblíthet le jobbnál jobb ételeket? Szerintünk sincs sok ennél jobb dolog, ezért is érezzük küldetésünknek az örök életre szóló, a leendő tulajdonos igényeit kiszolgáló kerti konyha építést. Ebben a cikkben a tervezéshez adunk kerti konyha ötleteket.

Kerti sütögető ötletek | KEMAX

Kerti konyha ötletek

Érdemes olyan alapkérdésekre megtalálni először a választ, hogy mekkora legyen a nyári konyhánk, mik legyenek benne, és hol helyezkedjen el.

A ház oldala ideális hely lehet kerti konyhának. Nem kell árkot ásni a víz- és villanyvezetéknek (ha szeretne vizet, áramot ide kintre is), a ház pedig maga ad némi védelmet a készülékeknek. És ha az udvaron kicsi a hely, akkor a ház melletti nyitott tér lehet az egyetlen, ahol állandó nyári konyhát lehet kialakítani. Továbbá minél rövidebb a ház és a kerti konyha között építendő út, annál többet spórolhat.

A kerti sütögető építést amiatt is jó a házhoz minél közelebbre tervezni, mert így az előkészületekhez nem kell kilométereket gyalogolnia oda-vissza. Persze az az ideális, ha a kerti konyhában van csak ott használt tányér-, ét- és pohárkészlet – amit mindig helyben el is tud mosogatni –, fűszerek és főzési eszközök, de az italokat, élelmiszereket legalább egyet fordulva ezesetben is ki kell vinnie. Emiatt a legjobb megoldás az, ha nemcsak a házhoz épül közel a kerti konyha, de azon belül is a benti konyhához.

Kerti grillező ötletek

A készen vásárolható grillezőkkel szemben az épített kerti konyha hatalmas előnye, hogy teljesen az igényeinkre szabhatjuk, mégis egységes lesz a végeredmény. Amíg komolyan bele nem ássa magát valaki a kerti konyha tervezésébe, építésébe, sok olyan dolog fel sem merül benne, amelynek megléte pedig egy benti konyhában természetes. Érdemes hát alaposan átgondolni, mire is lesz szükségünk odakint.

Víz, mosogató – benti konyhánkat használva fel sem tűnik, mennyire alapvető minden főzési-sütési folyamatnál, hiszen magától értetődően a rendelkezésünkre áll. Kerti konyhánkban is igen hasznos, ha a húsokat, zöldségeket odakinn le tudjuk mosni, és persze a kezünket is számtalanszor leöblíthetjük. A kerti konyha felszerelését, az evőeszközöket, poharakat, edényeket vagy éppen a grillrácsot rögtön el is mosogathatjuk a helyükön.

Kerti bográcsozó ötletek

Ha bográcsozót szeretne, ahhoz is van egy olyan „kiegészítő”, aminek nagy hasznát veheti, még ha nem is jutna az eszébe ez az ötlet:

Egy-két lapos gáz- vagy villanytűzhely – először feleslegesnek tűnhet, de ha belegondol, nagyon praktikus tud lenni köretkészítéshez, ha például pörköltöt főzünk. Hiszen lehet, hogy van bográcsozó a kerti konyhában, de nem biztos, hogy egy fazéknyi rizs vagy krumpli főzéséért szeretnénk begyújtani, bográcsot mosogatni. Ilyenkor egyszerűbb főzőlapot használni. A kettő közötti átmenetet képviseli a sparhelt beépítése a kerti konyhába, ami alá ugyan be kell gyújtani egy kisebb tüzet, viszont szokványos edényekkel főzhetünk rajta.

Szalonnasütő ötletek

Gyerekkorunkban is használtunk kerti konyhát, ha nem is tudtunk róla: minden alkalommal, amikor kirándulásokon, táborozáskor szalonnát sütöttünk, tettünk egy lépést eljövendő szerelmünk, a kerti konyha felé. A leglazább bulikat szalonnasütés közben lehet tartani, így ennek is dukál egy plusz kerti konyha elem, amire nemigen gondolunk:

Hűtő – szinte ugyanaz elmondható róla, mint a mosogatóról: olyan természetes, hogy csak a hiánya tűnik fel. Ha van hűtő a kerti konyhában is, az élelmiszereket és – figyelem! – az italokat csak egyszer kell kivinni, ami nagy könnyebbséget jelent. Még egy tipp: nagy szívességet teszünk magunknak azzal, ha olyan berendezést választunk, amelyik jeget is készít!

Mindezen kerti konyha ötleteket kiegészítenénk azzal, hogy a kályhakész, hasított fának is kell legyen elég hely. Mi a tervezéskor természetesen erre is gondolunk, akár kerti sütögető építésre, akár benti vagy kinti kandalló építésre kapunk megbízást.

Ajánlatkérés