Pizza Kemence

A pizzák csodálatosak. Szinte nincs is jobb étel, amit a barátokkal, a családdal vagy csak a kutyánk társaságában élvezhetünk. És nincs is jobb módja annak, hogy elkészítsük, mint saját kezűleg, a saját kemencénkben sütve.

Egy kültéri pizzakemencével olyan elképesztő, egyedi pizzapartikat rendezhet, amelyek garantáltan sikert aratnak. Hiszen mindenki szereti a pizzát, és mindenki szereti azt is, aki pizzát készít neki!

Pizza kemence téglából

A kültéri pizza kemencék speciális sütők, amelyek rendkívül magas hőmérsékleten történő sütésre készültek. Különböző típusúak és méretűek lehetnek. A klasszikus pizza kemence téglából készül, és a sütő belsejében elhelyezett fatüzeléssel fűtik.

A tűz előkészítése, felmelegítése és kezelése meglehetősen macerás lehet. Ugyanakkor a fatüzelésű pizza kemence az egyik legautentikusabb és legrusztikusabb főzési élményt nyújtja, és sokak számára éppen a „macerás” rész a legélvezetesebb.

A pizzaőrültek azt mondják, hogy a fatüzelésű kemencék adják a legjobb ízt. Semmi sem helyettesítheti azt az enyhén füstös, enyhén elszenesedett szélét a pizzának, amit csak fatüzeléssel lehet elérni! Ennek azonban ára van: jó tűzifával kell rendelkeznie, vagyis rengeteg közel száraz keményfával.

Ami különösen fontos, az a sütőrész alja. Valójában ez a felület az, amely – ha teljesen felmelegítették – tulajdonképpen megsüti a pizzatésztát.

Pizza kemence hőmérséklet

Mi olyan különleges egy pizza kemencében? Az, hogy minden, amiből épült, a hő megtartására szolgál. Miért? Mert nem a tűz süti meg a finom pizzát, hanem a kemence! Bár a pizza kemencéket a tűz lángja melegíti, az alap és a sütőtér téglákat, agyagot és szigetelőrétegeket használ, hogy felfogja ezt a hőt. Ez az oka annak, hogy a pizza kemencék jóval 425°C feletti hőmérsékletet tudnak elérni.

A pizza belsejében a hőmérséklet 205 és 480°C között változhat. A „fordulópont” általában 340–400°C között van, ami gyors, ropogós, teljesen megsült pizzát eredményez. Ez a legjobb hőmérséklet a sütő, a tészta, a szósz és a pizza feltétek számára. A vékony, nápolyi stílusú pizzák magas hőmérsékletet és rövid sütési időt igényelnek. A vastagabb, illetve vastagabb sajt-/szószréteggel rendelkező pizzáknak hosszabb sütésre, ezért alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük, hogy ne égjenek meg.

Bár egyes pizzáknak csupán 90 másodpercig tart megsülni a forró pizza kemencében, ez a hő elengedhetetlen a tökéletes pizza elkészítéséhez. A dolog az egyensúlyozásról szól. A magas hő hatására a tészta belsejében lévő víz gyorsan elpárolog – felfújja a tésztát, és finom tésztabuborékok keletkeznek. Ugyanakkor a pizza tetején lévő sajtot elég hosszú ideig kell hőnek kitenni ahhoz, hogy teljesen megolvadjon. Senki sem akar hideg, fel nem olvadt sajtfoltokat. A sütő aljának hőre van szüksége, hogy a hidegebb tészta rárakása után is megsüljön a pizzaalap. Végül, az ilyen magas hő gyönyörű fekete elszenesedést eredményez, ami annyi ropogósságot és ízt ad a sült pizzának.

Pizza kemence ár

Egy pizza kemence ára nagyban függ a kívánt méretétől, a beépített anyagoktól, illetve attól, hogy szeretne-e még mellé például munkapultot, vagy egyenesen egy teljes kerti konyhában gondolkozik. Ha eldöntötte, hogy szeretne pizza kemencét építeni, kérje árajánlatunkat!

Összegzés

A pizza kemence fantasztikus dolog a kertben. Nemcsak a legfinomabb házi pizzák elkészítését teszik lehetővé, hanem azt is, hogy különleges partikat rendezzen barátokkal és a családdal. Sosem jár el az idő efölött a hobbi fölött.

Mindenki megérdemli a csodálatos pizzát – hát még a csodálatos pizza kemencét!

Ajánlatkérés