Tiszakürti Helytörténeti Gyűjtemény

Elülső kéményes, kültéri
kemence, tűzhellyel.

Egy lelkes helyi pedagógus, Varga Antal tanár úr, néhány lelkes lokálpatrióta, a helyi önkormányzat és Tálas László polgármester támogatásával, sok helyi polgár felajánlásával és gyűjtőmunkája eredményeképpen, 2010 nyarán megnyitotta kapuit a Tiszakürti Helytörténeti Gyűjtemény.
A terület skanzenszerű elrendezése és különböző épületek létrehozása még jelenleg is zajlik, többnyire helyi vállalkozók és gazdák felajánlásai formájában.
Cégünk ajándéka a közösség számára a szép elülső kéményes, tűzhellyel kombinált kültéri kemence, amely a 2011. évi Falunapon, július 23-án került átadásra. Az új tulajdonosok azonnal birtokba is vették és finom kenyérlángost sütöttek a kemencében, ami kiállta az első próbát.
A kemence értéke és érdekessége, hogy a mintául szolgáló eredeti darabot Kósa Károly, a Tiszazug hagyományait kutató lokálpatrióta találta (www.kosakaroly.hu) és 2010.01.21-én honlapján a következőket írta:
Ezt a Tiszazugban (Tiszakürt, Tüzes-szőlő), egy tanya udvarán álló kemencét az 1980-as évek végén láttam először. Szerettem volna lefényképezni, de a ház lakója csak a legközelebbi ünnep, a soros meszelés után engedte volna. Én azonban csak jóval később jutottam el oda, amikor már elhagyatottan állt a tanya és a kemence is. Az itt látható képek egyike 1995-ben készült, a másik - attól tartok utolsó - 2009 nyarán.

Forrás: http://www.kosakaroly.hu/t-bog/tb001/t-bog_001.html#kemence

Az építés fázisait lásd a Hogyan épült? galériában a Kedvcsinálóban.
http://www.kemax.hu/galeria/hogyan-epult-tiszakurt-helytorteneti-gyujtemeny

Kósa Károly úr az elkészült kemencéről is megemlékezett.
Lásd a http://www.kosakaroly.hu/t-bog/008.html#feltamadas linken

Ajánlatkérés