Veresegyházi kerti konyha

Hangulatos kerti konyha a kert sarkában.

Búbos kemence

Veresegyházán építettük ezt a csodás kerti konyhát, a tulajdonos ötgyermekes család kérésének megfelelően tervezve és kialakítva az egész egységet. Ennek értelmében minden kívánt funkció kényelmesen elfér, és a kerti konyha családi és közösségi élmények végtelen sorának adhat majd teret. A kültéri búbos kemence teszi fel a koronát erre a hangulatos, fedett kerti konyhára – erről a hagyományos építményről, a búbos kemencéről tudhat meg többet cikkünkből.

Búbos kemence építés

Egy búbos kemence építése rendkívül összetett feladat, amely során nagy figyelmet kell fordítani úgy a munkafolyamat megfelelő sorrendjére, mint az anyaghasználatra. Nagy gyakorlatunk van a hagyományos búbos kemencék építésében, így örömmel megosztjuk ennek az általunk oly nagyra becsült építészeti elem készítésének mikéntjét – persze némileg leegyszerűsítve.

Két alapozással kezdődik a folyamat: az első az egész kemence alapja, a következő pedig a tűztéré. Az utóbbira jön egy igen vastag réteg, kvarchomokkal kevert üvegtörmelék. Duplafalú kemence esetén ez fogja közre a tűzteret nemcsak alulról, de minden oldalról, és mindenhol meglehetősen vastagon. Többfunkciós szigetelésként működik: egyrészről benntartja a meleget a kemencében, emellett tartja is a hőt.

A másik alapvető anyag, illetve építőelem búbos kemence építésekor az agyagtégla. Ebből készül a tűztér lapja és a teljes belső fal, amelyet a kemence átadása előtt tulajdonképpen egyetlen egységgé égetünk ki. Ez a mozzanat önmagában is szakértelmet igényel, hiszen a hőt a megfelelő ütemben, a megfelelő fokozatossággal kell „adagolni”.

A tűztér alapozásának szintjétől fölfelé mi nem használunk modern anyagokat. Ez alól a kültéri búbos kemencék esetében teszünk kivételt: ezeknek a külső rétegéhez már nyugodt szívvel használunk olyan új alapanyagokat, amelyek hozzájárulnak az építmény hosszú élettartamához.

Búbos kemence működése

Az említett kvarchomokos szigetelésnek hála a Kemax duplafalú búbos kemencék jóval a tűz elhamvadása után, még legalább fél napig tartják a hőt. A búbos kemence működése – kialakítása és hőtároló képessége – teszi alkalmassá arra, hogy kenyértől kezdve malacon keresztül töltött káposztáig nagyon sok mindent lehet benne készíteni – méghozzá olyan eredménnyel, amilyet más sütő/főző alkalmatosság nem tud.

Búbos kemence udvarra

Veresegyházán duplafalú kültéri búbos kemencét építettünk – tapasztalatainkból azt szűrtük le, hogy udvarra, kültérre egy igazi szakember csak ilyen búbos kemencét épít. A dupla fal miatt tudja ugyanis a kemence sokáig tartani a hőt, és ez garantálja azt is, hogy a benti forróság és az esetleges kinti hideg – például akár egy nyári zivatar – közötti hőkülönbség nem okoz sérülést, problémát a búbos kemencének.

Ez a kültéri búbos kemence egy teljes kerti konyha szerves részét képezi. A konyhát az utca felé lezárt fallal határoltuk a mosogató és a tálalópult fölött, és benne kombinált grillező-bográcsozó, valamint beépített Salgó csikótűzhely kapott még helyet. A járófelszín téglakő, a tetőszerkezet pedig igényes, alulról lambériázott fenyő, zsindely fedéssel.

Búbos kemence használata

Egy búbos kemence begyújtása önmagában nem igényel különleges eljárást, csak némi száraz papírt és gyújtós fát. A felfűtéshez viszont már kell türelem és gyakorlat is. Jobb, ha viszonylag vékony fadarabokat, illetve (persze továbbra is száraz) kerti zöldhulladékot használunk, mert ezek nagy lánggal égnek, és a felfűtéshez erre van szükség. A búbos kemence méretétől függően szükség lehet arra, hogy több kisebb tűzrakást alakítsunk ki a tűztérben, hogy mindenhol egyenletesen felmelegedjen a kemence. A fokozatosságra is érdemes ügyelni.

Ha pedig elértük a megfelelő hőmérsékletet, kezdődhet a sütés-főzés!

Kapcsolódó szolgáltatások

Búbos kemence, kültéri és beltéri kemencék tervezése, építése

A búbos kemence régen szinte minden ház, illetve konyha központi eleme volt, amely a téli hideg idején meleget biztosított a család számára, de olyan ételek is készültek benne, mint például a házi kenyér, hamuban sült pogácsa vagy a héjában sült krumpli. Ma már kevesebb háztartást ékesít egy búbos kemence, de ahol megtalálható, ott garantáltan a helyiség egyik esztétikus és bámulatba ejtő látványossága.

Egy kültéri kemence vagy egy kerti kombinált főzőhely központi eleme lehet egy jó társasági eseménynek, baráti találkozóknak, családi összejöveteleknek. A társaság adott, az ízletes fogások csak Önön múlnak, viszont a búbos kemence építésében mi vagyunk a szakértők.   
 
Válasszon minket, hogy teljes legyen konyhája vagy kertje egy búbos kemencével!

Kerti főzőhelyek tervezése és kivitelezése

A kerti sütögető kertünk igazi ékessége lehet, legyen ez egy búbos kemence, kerti grill, pizzasütő vagy egy komplett, igényesen kivitelezett kerti konyha. Mielőtt azonban Ön is kerti sütögető tervezésébe fogna, érdemes több szempontot átgondolni, hogy megtalálja a leginkább ideális kerti főzőhelyet.

Bízza szakemberre a kerti sütögető kivitelezését! Célunk, hogy minőségi alapanyagokból egy örök életre szóló kerti sütögetőt tervezzünk és építsünk Önnek.

Ajánlatkérés