Budajenői kerti konyha

Korábban épült tetőszerkezet
alá terveztük meg újabbkerti
konyhánkat.
 

Ez a Budajenőn épített kerti konyha kitűnő példa arra, amikor nemcsak a megrendelői igényeket és a kert alapvető adottságait kell figyelembe vennünk a tervezéskor, hanem egy meglévő építményhez is alkalmazkodnunk kell. Nézzék meg, hogy sikerült!

Kerti konyha építés

Kerti konyha építéskor tudni kell, hogy minden kert és minden megrendelő más: a tájolás, a méret, a ház és a kert viszonya, az elhelyezkedés, a fény-, szél- és klímaviszonyok, valamint a megrendelői igények, elképzelések mindig egyedi kombinációt alkotnak. Nekünk, tervezőknek és kivitelezőknek minden esetben ezt a bizonyos egyedi kombinációt szolgáló megoldást kell keresnünk. Meg is szoktuk találni!

Épített kerti konyha

Ebben az esetben egy meglévő fáskamrát alakítottunk át kis épített kerti konyhává. Van, aki úgy gondolja, az efféle kötöttségek korlátozzák abban, hogy teljes értékű munkát tudjon végezni, és büszke lehessen az eredményre. Ezzel szemben mi az adottságokhoz való alkalmazkodást lehetőségként értékeljük. Egyrészt leegyszerűsíti a döntéshozatalt a tervezéskor, mert az adottságok egy csomó lehetséges megoldást kizárnak. Másrészt a kötöttségek kreativitásra ösztönöznek, így mindig tudunk tovább fejlődni. Az már csak bónusz, hogy sosem unatkozunk.

A budajenői épített kerti konyhában a tulajdonos kérésére három egységet alakítottunk ki: egy kemencét, egy rendhagyó bográcsozót és egy egylapos főzőkályhát. Az utóbbihoz hasonló kis tűzhelyeket a leggyakrabban köret főzésére használják, hogy az is meglegyen, mire a bográcsban megfő a pörkölt. A bográcsozót a szokásosnál magasabbra helyeztük, beillesztve a pultba, hogy hajolgatás nélkül lehessen főzni benne. Annyiban is rendhagyó ez a bográcsozó – bár nem ritka ez a megrendelői kérés –, hogy fatüzelés helyett palackos gázzal használható, így természetesen a gázpalacknak is elegendő helyet alakítottunk ki a pultszint alatt.

A pult az általunk ajánlott gránitból készült, nagyon megbízható anyag, emiatt kedveljük. A fentiek mellett még a szinte elmaradhatatlan mosogatót és a villanyvezetéket építettük ki világításhoz és áramhoz.

Fedett kerti konyha

Ahogy a képeken is látható, az épített kerti konyhát tetővel fedtük. Nem minden esetben szükséges tető a kerti konyha fölé, például ha csak kemence van. Egy általunk épített duplafalú kemencének ugyanis nem ártanak az időjárás viszontagságai. Ugyanakkor azt is hozzátesszük, hogy azért ártani sem árt neki, ha van tető fölötte, és védi esőtől, jégtől. Ám ha a kemence mellett kerti konyha – előkészítő pult, áram, lámpák – és étkezőasztal is van, azok fölé mindenképpen érdemes tetőt építeni. A berendezések védelme érdekében, és hogy mind a főzés, mind az étkezés komfortosabb legyen egy hirtelen jövő zivatar idején is.

 

Kerti kemence építés

 

Az épített kerti konyha központi eleme a tekintélyt parancsoló, hagyományos formát követő kemence. Kemence építés esetében is a tulajdonos igényei határozzák meg a munkánkat: duplafalú legyen vagy sem, illetve a fő szempont, hogy mire szeretné használni. Másmilyen kemencét építünk pizzasütéshez, mint kenyérsütéshez, és megint másmilyet, ha látványelemként fog funkcionálni. Mi mindenkinek a duplafalú kemencét ajánljuk, mert sütéshez sokkal megbízhatóbb, egyenletesebb hőmérsékletet biztosít. Emellett hosszabb az élettartama, jobban ellenáll az időjárásnak sütés közben is.

Sok örömet kívánunk a budajenői épített kerti konyhához a tulajdonosnak!

 

Kapcsolódó szolgáltatások

Búbos kemence, kültéri és beltéri kemencék tervezése, építése

A búbos kemence régen szinte minden ház, illetve konyha központi eleme volt, amely a téli hideg idején meleget biztosított a család számára, de olyan ételek is készültek benne, mint például a házi kenyér, hamuban sült pogácsa vagy a héjában sült krumpli. Ma már kevesebb háztartást ékesít egy búbos kemence, de ahol megtalálható, ott garantáltan a helyiség egyik esztétikus és bámulatba ejtő látványossága.

Egy kültéri kemence vagy egy kerti kombinált főzőhely központi eleme lehet egy jó társasági eseménynek, baráti találkozóknak, családi összejöveteleknek. A társaság adott, az ízletes fogások csak Önön múlnak, viszont a búbos kemence építésében mi vagyunk a szakértők.   
 
Válasszon minket, hogy teljes legyen konyhája vagy kertje egy búbos kemencével!

Kerti főzőhelyek tervezése és kivitelezése

A kerti sütögető kertünk igazi ékessége lehet, legyen ez egy búbos kemence, kerti grill, pizzasütő vagy egy komplett, igényesen kivitelezett kerti konyha. Mielőtt azonban Ön is kerti sütögető tervezésébe fogna, érdemes több szempontot átgondolni, hogy megtalálja a leginkább ideális kerti főzőhelyet.

Bízza szakemberre a kerti sütögető kivitelezését! Célunk, hogy minőségi alapanyagokból egy örök életre szóló kerti sütögetőt tervezzünk és építsünk Önnek.

Ajánlatkérés