Dunaföldvári kerti konyha kemencével

Közvetlenül a várfal alatt.
 

Megrendelőnk a dunaföldvári vár szomszédságában elhelyezkedő, csodálatos kertjébe szeretett volna egy épített kerti konyhát kemencével. A közvetlenül a várfal alatt zöldellő kertbe csakis egy bámulatos környezetéhez illő, impresszív kerti konyha jöhetett szóba – nézd meg, hogy sikerült!

Téglából épült kerti sütögető

Igényes megrendelőnk kertje lépcsős kialakítású, lejtős területen helyezkedik el. Egy már korábban épített, szilárd beton támfal adta lehetőséget kihasználva terveztük és építettük meg ezt a kerti konyhát. A bontott téglából épített kerti sütögető részét képezi a látványos búbos kemence mellett egy takaréktűzhely, egy bográcsozóhely és az előkészítő pultok. A munkalapok a jól bevált, 3 centiméter vastag gránitból készültek.

Kerti kemence

Ahogy látszik, sem az egész épített kerti konyha, sem a kemence fölé nem épült tető. Ennek a kerti sütögetőnek nincsenek fából készült részei, amelyeket hosszútávon óvni kellene az esőtől, maga a kemence pedig, ha duplafalú, nem igényel ilyesfajta védelmet. Ma már léteznek olyan külső bevonó anyagok, amelyek télen-nyáron esőnek, fagynak is ellenállnak, tehát nem kell félteni búbos kemencénket az időjárás viszontagságaitól.

Ugyanakkor a fedett kerti konyha mellett is szólnak érvek – ahogy más referenciamunkáinknál láthatod, természetesen készítünk olyat is. Ügyfeleink általában a kerti sütögető mellett terveznek étkezni is, és az asztalt, a vendégsereget, no meg magát a szakácsot jó, ha nem éri el egy hirtelen lezúduló nyári zivatar. A tető tehát teljesen az ügyfél igényén múlik, maga az épített kerti konyha nem követeli meg.

Bográcsozó téglából

Az egység speciális eleme a bográcsozó téglából, amely samott béléssel készült, és kis extra ajtót is elhelyeztünk rajta, hogy a teljesen ráengedett üst alatt is táplálható legyen a tűz. A képeken a bográcsakasztó vasalatok még nem látszanak, azok még nincsenek felszerelve. A vasalatok egyébként a már bevált kézzel kovácsolt munkák, amelyek mind minőségükben, mind stílusukban jól illenek az épített kerti konyhához.

Búbos kemence

Az épített kerti konyha uralkodó egysége a duplafalú, nagy hőakkus búbos kemence, amely egészen a tér sarkára kitolva került elhelyezésre. A kémény és a takaréktűzhely a már jól bevált Kemax technológiával készült, ezúttal külön sütőtér nélkül.

Egy kerti konyha és búbos kemence építése a kárpát-medencei hagyományok továbbvitelét is jelenti. Őseink életviteléből, eszközeiből kevés dolog állja meg a helyét a XXI. században, ám a búbos kemence éppen ilyen: az évszázadok alatt kiforrott formát és belső anyaghasználatot követjük a tűztér alapozásától fölfelé. Meglepő lehet, de ez azt jelenti, hogy az építés az első begyújtással és gondosan végigvitt égetéssel ér véget, amikor is magának a kemencének az építőanyagait homogén agyaggá égetjük ki.

Amellett, hogy természetes anyagokból épül, a búbos kemence használata is környezettudatos döntés: tüzének táplálásához bármilyen száraz kerti, mezőgazdasági hulladék hasznosítható. Az azonban fontos szabály, hogy gyanta nem kerülhet a tűztérbe.

Az egység kifejezetten jól illeszkedik a nagyobb mennyiségű bontott téglából épült környezetébe, és nagyon szép látványt nyújt a Duna felől, még a hídról is.

Használják sokáig, jó egészséggel!

Kapcsolódó szolgáltatások

Búbos kemence, kültéri és beltéri kemencék tervezése, építése

A búbos kemence régen szinte minden ház, illetve konyha központi eleme volt, amely a téli hideg idején meleget biztosított a család számára, de olyan ételek is készültek benne, mint például a házi kenyér, hamuban sült pogácsa vagy a héjában sült krumpli. Ma már kevesebb háztartást ékesít egy búbos kemence, de ahol megtalálható, ott garantáltan a helyiség egyik esztétikus és bámulatba ejtő látványossága.

Egy kültéri kemence vagy egy kerti kombinált főzőhely központi eleme lehet egy jó társasági eseménynek, baráti találkozóknak, családi összejöveteleknek. A társaság adott, az ízletes fogások csak Önön múlnak, viszont a búbos kemence építésében mi vagyunk a szakértők.   
 
Válasszon minket, hogy teljes legyen konyhája vagy kertje egy búbos kemencével!

Kerti főzőhelyek tervezése és kivitelezése

A kerti sütögető kertünk igazi ékessége lehet, legyen ez egy búbos kemence, kerti grill, pizzasütő vagy egy komplett, igényesen kivitelezett kerti konyha. Mielőtt azonban Ön is kerti sütögető tervezésébe fogna, érdemes több szempontot átgondolni, hogy megtalálja a leginkább ideális kerti főzőhelyet.

Bízza szakemberre a kerti sütögető kivitelezését! Célunk, hogy minőségi alapanyagokból egy örök életre szóló kerti sütögetőt tervezzünk és építsünk Önnek.

Ajánlatkérés