Bográcsozó építés

Manapság kevésbé divatos kerti bográcsozót építtetni, inkább grillezőt, kemencét vagy komplett kerti konyhát álmodnak udvarukba az emberek. Ezek is lehetnek rendkívül szépek és praktikusak – főleg, ha mi építjük őket –, emellett számtalan társasági eseménynek adhatnak otthont. Ugyanakkor hiba lenne alábecsülni a kerti bográcsozót, mert, ahogy cikkünkből is kiderül, ebből is sokoldalú főzőhely válhat.

 

Kerti bográcsozó építés

Egy kerti bográcsozónak nagy előnye, hogy az akár készen vásárolt, akár épített grillezőnél, a kemencénél és a kerti konyhánál is kevesebb anyagi és időbeli ráfordítást igényel az építtetése. A bográcsozó készítés tehát rövidebb idő alatt végbemegy, mégis egy többfunkciós építménnyel gazdagodik a megrendelő kertje. A bográcsételek főzésére használható bográcsozó ugyanis kis előrelátással gond nélkül kérhető grillező bográcsozónak is. Vasalatra egy egyszerű bográcsozónál is szükség van, érdemes hát a grillrácsról is időben gondoskodni.

Természetesen minden extra funkció nélkül is nagy ajándék a kertben egy bográcsozó! Tulajdonképpen az összes hagyományos magyar étel elkészíthető a nyílt tűzön, és a füstnek hála semmivel sem összehasonlítható ízeket tudunk elérni. Pörköltök, levesek és egytálételek végtelen sora csak arra vár, hogy kipróbáljuk, milyen őket a szabadtűzön megfőzni, és az egyáltalán nem sajnálatosan hosszú főzési időt beszélgetéssel, iszogatással elütni. Ne várakoztassuk hát tovább azt a rengeteg csodás ételt!

Bográcsozó téglából

Egy hagyományos, kör alakú bográcsozót téglából is lehet építeni, de mi a saját anyagunkból, Kemax kőből szoktuk készíteni. A pontos méretet, formát és kialakítást természetesen mindig a megrendelő igényeinek megismerése után tervezzük meg.

Ilyenkor általában felvetődik, hogy a bográcsozó közvetlen környezete is kapjon-e burkolatot – a porban vagy sárban tapicskolás elkerülése végett –, és hogy vezessen-e kis járda a bográcsozóig. Továbbá, mivel sokan családi, baráti összejövetelek alkalmával használják a kerti bográcsozójukat, az is rendre felmerül, körbevegyék-e mozdítható vagy állandó padok, ülőalkalmatosságok a sütő-főzőhelyet. Akik épített padokat szeretnének, általában ugyanabból az anyagból kérik, mint amiből maga a bográcsozó is felépül.

Ritkábban, de előfordul, hogy a megrendelő tetőt is szeretne a kerti bográcsozója fölé – ez mindenképpen elősegíti, hogy időjárástól függetlenül tudja élvezni annak minden örömét.

Bográcsozó szalonnasütő

Egy másik funkció, ami sokaknak nem magától értetődő, ha kerti bográcsozóról van szó, az a szalonnasütés lehetősége. Pedig valóban: a tűz és a parázs könnyen hozzáférhető, körbe is lehet ülni ugyanúgy, mint bármelyik tábortüzet – már csak a szalonnáról és a gitárról kell gondoskodni!

Összegzés

Ha mindig is szerette a jó hangulatú családi, baráti sütés-főzéseket a kertben, akkor valószínűleg nem szükséges sokat győzködnünk arról, hogy egy kerti bográcsozó építése mennyi örömöt okozhat. Akkor is jó ötlet bográcsozót építtetni, ha hosszútávon egy teljes kerti konyhát szeretne kialakítani, de arra egyelőre nem állnak rendelkezésre az anyagiak. Hiszen egy bográcsozó könnyen-gyorsan megvan, utána pedig, hogy mit hoz ki belőle, főként Önön múlik!

Ajánlatkérés