Gömbsapkás beltéri boglyakemence.

Ez a takaréktűzhellyel kombinált különleges formájú beltéri boglyakemence valóban az otthon melege egy négy gyermekes
vidéki család nappali-konyhájában.

A kemencéről dióhéjban

klasszikus kemencék elterjedése a 15. századra vezethető vissza, azonban már a honfoglalás idején is használtak földbe nyúló tűztérrel rendelkező kemencét őseink. A 15-16. században három kemence típust különböztettek meg: sütés-főzésre, szárítás-pörkölésre, füstölésre különféle kemencéket építettek.

Egészen a 20. századig a beltéri kemencék voltak népszerűbbek, helyüket átvették a kültéri kemencék. Ennek ellenére a beltéri kemencék sem tűntek el teljesen a köztudatból, sőt talán divatosabbak is, mint valaha. 

A beltéri kemence jellemzői

A beltéri kemencék a családi élet központi elemeivé váltak, esztétikus megjelenésükkel feldobják az otthon hangulatát. Napjainkban az amerikai konyhák világát éljük, így egy búbos kemence nemcsak a konyha, de a nappali meghatározó berendezése lehet. 

Ha beltéri kemence építésébe kezdünk, fontos, hogy olyan helyre tervezzük kemencénket, ahol megfelelő tér áll rendelkezésre. A beltéri kemencék építése leginkább azoknak ajánlott, akik állandóan lakják otthonukat vagy olyan nyaralóval rendelkeznek, ahol a fűtés másképp nem megoldható. 

Alapvetően megkülönböztetünk búbos és dongaboltozatos kemencéket. A búbos kemence az Alföldön míg a donga kemence a Dunántúlon terjedt el leginkább. A búbos kemence fő alapanyaga az agyag és a sár, a dongaboltozatos kemencék tömör téglából és homokkal kevert agyagból épülnek.

Miért érdemes beltéri kemencét építeni?

A beltéri kemencék amellett, hogy esztétikusak és kiegészítik otthonunk enteriőrjét, számos előnnyel is járnak. Ha beltéri búbos kemencével rendelkezünk és vesszük a fáradtságot, hogy begyújtsuk kemencénket, akkor az akár egy 50 négyzetméteres teret is képes befűteni. A kemencével való fűtés hatékony, gazdaságos és környezetkímélő is. Tüzelhetünk száraz fával, de otthon fellelhető háztáji hulladékkal is, mint például kukoricaszár vagy széna. 

Amellett, hogy rendkívül hatékony fűteni vele, a búbos kemence sütés-főzésre is kiválóan alkalmas. Készülhetnek benne olyan ételek, amelyek gyerekkorunk ízeit idézik fel, mint például hamuban sült pogácsa, friss és ropogós kenyér, langalló vagy héjában sült krumpli. 

Ha azon gondolkodik, hogy ideje lenne kemencét építeni otthonába, bízza a beltéri vagy kültéri kemence tervezését, kivitelezését ránk!

Keressen minket akkor is, ha tervei között szerepel kerti konyha építése, kerti grill vagy bográcshely kialakítása.

Ajánlatkérés